Diarree

Diarree is een maag-darmziekte. Diarree is dunne ontlasting, variërend van brijig tot waterdun. Men spreekt van diarree als de stoelgang, meer dan drie keer per dag plaats vindt en waarbij de ontlasting dun is. Diarree ontstaat vaak door een verstoring van de spijsvertering, hierdoor neemt de darmwand minder vocht op waardoor de ontlasting dun wordt. Andere oorzaken van diarree zijn voedselvergiftigingen, stress, gebruik van medicijnen (laxeermiddelen) en hoge consumptie van zoetstoffen (sorbitol) en suikers.

Diarree is te onderscheiden in drie vormen

  • acute diarree;
  • chronische diarree;
  • reizigers diarree.

Acute diarree
Acute diarree houdt in dat het ontlastingspatroon plotseling afwijkt, waarbij de stoelgangfrequentie, de hoeveelheid en watergehalte van de ontlasting is toegenomen. Acute diarree duurt maximaal 14 dagen.

Acute diarree ontstaat meestal door een darminfectie. Het virus of de bacteriën komen via de mond in de darmen, en veroorzaken een ontsteking in de darmwand. Dit soort darminfecties ontstaan  door het eten en drinken van besmet voedsel of water en rauw of bedorven voedsel.  U kunt ook besmet worden door contact met iemand die diarree heeft.

Chronische diarree
Chronische diarree houdt in dat de stoelgang en de hoeveelheid en watergehalte van de ontlasting is toegenomen en langer dan 14 dagen aanhoudt. Deze vorm van diarree kan ontstaan door  een ontsteking in de dikke darm of een infectie door bacteriën.

Reizigersdiarree
Deze vorm van diarree ontstaan vaak tijdens of direct na een reis. De diarree houdt drie tot vijf dagen aan en gaat gepaard met buikkrampen en lichte verhoging. Reizigersdiarree is een milde diaree, maar kan meestal geen kwaad. Reizigersdiarree ontstaat meestal doordat het eten of drinken besmet is met bacteriën. Hoe warmer het klimaat, hoe groter de kans is dat u aanraking komt met besmet voedsel.

Kinderen en diarree
Uw kind kan ook diarree krijgen door veel vruchtensappen en frisdrank te drinken. Ook light frisdrank kan diarree veroorzaken.

Diarree gaat vaak gepaard met buikkrampen, misselijkheid, koorts en overgeven. Bij waterdunne diarree met overgeven of koorts verliest u extra veel vocht. Vooral ouderen boven de 70 jaar en kinderen onder de twee jaar kunnen hierdoor uitdrogen.

Tekenen van uitdroging zijn:

  • niet of weinig plassen, waardoor de urine donker van kleur is;
  • dorst;
  • flauwvallen, verwardheid, sufheid;
  • snelle ademhaling en hartslag;
  • droge mond.

Er is geen medicatie die diarree snel over laat gaan. Bij kinderen wordt aangeraden om geen gebruik te maken van medicijnen bij diarree, omdat sommige middelen ernstige bijwerkingen hebben.

Adviezen

Hygiënische maatregelen

  • was uw handen goed na elk toiletbezoek of luierwisseling en voor het bereiden van eten en drinken;
  • was eetgerei goed af en houdt het aanrecht en het toilet goed schoon;
  • was groente en fruit goed;
  • in het buitenland: drink geen kraanwater en wees voorzichtig met onverpakt consumptie-ijs en frisdrank, salades, ongeschild fruit en rauw voedsel.

Uitdroging voorkomen

  • drink veel, 2 tot 3 liter per dag in kleine hoeveelheden tegelijk. Drink elke keer nadat u waterige ontlasting heeft gehad;
  • zorg dat uw kind meer drinkt dan normaal, 1 tot 2 liter in kleine hoeveelheden tegelijk. Geef tussendoor eventueel een waterijsje;
  • drinken is extra belangrijk voor bij het overgeven.

ORS-oplossing
Uw huisarts kan middelen voorschrijven bij uitdroging als gevolg van diarree, om de uitdroging te voorkomen zoals ORS. ORS staat voor Oral Rehydration Solution, het is een oplossing met zouten en suikers die het lichaam nodig heeft om vocht en mineralen aan te vullen.
Bij ernstige uitdroging zal de huisarts u verwijzen naar het ziekenhuis. Hier wordt snel vocht toegediend.

Rol van de diëtist
De behandeling van diarree is erop gericht de klachten te verminderen en het ontlastingspatroon normaliseren. De diëtist van MediCor Diëtetiek zal u dan ook een voedingsadvies op maat geven. Het voedingsadvies is gebaseerd op een gezonde voeding met aandacht voor voedingsvezels en vocht, eventueel in combinatie met medicatie.