Nieraandoeningen

De nieren zijn twee organen in de buikholte die belangrijke functies voor het lichaam vervullen. In de nieren wordt het bloed gefilterd en gezuiverd. Ze zorgen ervoor dat alle teveel gegeten en gedronken voedingsstoffen (zoals water, natrium, kalium, calcium en fosfaat) via de urine uit ons lichaam worden verwijderd. Ook andere afvalstoffen, gemaakt tijdens allerlei processen in ons lichaam, worden door de nieren uitgescheiden. De nieren zorgen dus voor balans in het lichaam. Daarnaast hebben onze nieren de taak om een aantal belangrijke hormonen te produceren en om vitamine D te activeren.

Voor ons lichaam is het daarom belangrijk dat onze nieren goed functioneren, maar het geldt ook andersom; ons lichaam moet gezond zijn, zodat de nieren goed kunnen werken. Een gezonde nier kan het werk van de andere nier overnemen, als dat nodig is. Het is dus ook mogelijk om met één nier te leven, zolang deze goed werkt.

Als de nieren niet meer goed werken kunt u verschillende klachten krijgen, we noemen dit nierinsufficiëntie. Er zijn twee soorten nierinsufficiëntie, acute en chronische.

Acute nierinsufficiëntie
Er is sprake van acute nierinsufficiëntie wanneer u gelijk klachten (pijn, koorts, etc.) hebt. De nieren kunnen ontstoken raken doordat er bacteriën de nieren en de urinewegen binnendringen. Factoren zoals erfelijkheid,  baarmoederverzakking en prostaatvergroting zijn andere mogelijke oorzaken van nierontsteking. Ook kunnen er kristallen ontstaan in de nieren, ook wel nierstenen genoemd. Deze nierstenen kunnen veel pijn veroorzaken.

Chronische nierinsufficiëntie
In het geval dat de nieren slecht blijven functioneren en er geen hoop is dat ze weer goed gaan werken spreken we van chronische nierinsufficiëntie. Meestal wordt dit pas laat opgemerkt. Chronische nierinsufficiëntie kan ontstaan door een te hoge bloeddruk of diabetes. Bijvoorbeeld door dat een te hoog bloedsuiker bij diabetes de bloedvaten in de nieren heeft beschadigd. Bij chronische nierinsufficiëntie bestaat er een grote kans dat u na een aantal jaren moet dialyseren of een niertransplantatie nodig heeft, omdat de nieren niet meer genoeg kunnen functioneren. Dialyseren is op een kunstmatige manier het  zuiveren van het bloed. Dit gebeurt pas wanneer de nieren met behulp van medicijnen en een dieet nog steeds onvoldoende werken.

Mogelijke klachten bij deze aandoening zijn:
–          jeuk, door ophoping van allerlei afvalstoffen in het lichaam, waardoor het bloed vergiftigd wordt;
–          moeheid;
–          misselijkheid, door ophoping van allerlei afvalstoffen in het lichaam;
–          verminderde-/geen eetlust, door ophoping van allerlei afvalstoffen in het lichaam;
–          hoge bloeddruk, doordat het lichaam vocht vasthoudt. Omgekeerd kan tevens bloeddruk leiden tot verminderde nierfunctie en zelfs tot zware nierschade, waardoor de nieren niet meer goed functioneren.


Rol van de diëtist
Wanneer uw nieren ziek zijn is het extra belangrijk om op uw voeding te letten. Sommige voedingsmiddelen zoals zout, vlees en water verdienen extra aandacht. De diëtist stelt een zo goed mogelijke dieet samen en begeleidt hierbij, zodat de nieren genezen of zodat de functie minder snel achteruit gaat.