Ondergewicht

Wie gezond wilt zijn moet een gezond gewicht handhaven. Dat betekent niet te dik, maar zeker ook niet te dun. Of iemand op de goede gewicht zit wordt bepaald aan de hand van de BMI en de middelomtrek. Wanneer de BMI en/of de middelomtrek te laag zijn spreken we van ondergewicht en wanneer deze te hoog zijn spreken we van overgewicht of obesitas.

Ondergewicht betekent dat iemand in verhouding tot zijn lengte te weinig weegt. Dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee zoals tekorten die kunnen ontstaan in verschillende voedingsstoffen, omdat er onvoldoende van wordt geconsumeerd. De conditie kan achteruit gaan en waarbij u zich moe en futloos kunt voelen.

Door verschillende redenen kan het gewicht afnemen. Denk hierbij aan een te snelle stofwisseling of een eetstoornis. In dat geval is het het beste om even naar de huisarts te gaan. Ondergewicht ontstaat wanneer het lichaam voor een langere tijd minder calorieën binnenkrijgt dan het eigenlijk nodig heeft. Dit wordt een negatieve energiebalans genoemd en kan gewenst of ongewenst zijn. Wanneer u ongewenst in gewicht afvalt is het belangrijk om contact op te nemen met uw arts. Uw huisarts kan dan onderzoeken wat de achterliggende oorzaak is.

Rol van de diëtist bij ondergewicht
Het klinkt misschien wel makkelijk, maar eigenlijk is het voor veel mensen met ondergewicht vrij moeilijk om in gewicht aan te komen. Neem contact op met een diëtist indien u:
–         bent afgevallen door kauw- en slikproblemen;
–         last heeft van ondergewicht en het u niet lukt om aan te komen;
–         last heeft van ondergewicht en u vaak moe en slap voelt;
–         na een grip of verkoudheid bent afgevallen en het lukt u niet om aan te komen;
–         in 1 maand 5% of in 6 maanden 10% van uw gewicht ongewenst hebt verloren.

De diëtist zal u helpen om met de gewone voeding gezond aan te komen. Indien dat niet lukt kan de diëtist drinkvoeding voor u aanvragen.