Suikerziekte

Suikerziekte noemen we ook wel diabetes mellitus, of kortweg diabetes. Diabetes is een chronische ziekte, dat wil zeggen dat diabetes niet te genezen is. Bij diabetes kan het lichaam glucose niet meer zelf regelen, dit komt doordat de alvleesklier geen of weinig van het hormoon insuline maakt.

Glucose, ook wel bloedsuiker genoemd, is een belangrijke voedingsstof die energie afgeeft aan de cellen van onze hersenen en spieren. Glucose is een koolhydraat, wat u met de voeding binnenkrijgt. Bij diabetes is dan ook de balans tussen glucose en het hormoon insuline verstoord. Insuline is een hormoon wat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel niet te hoog of te laag wordt.
Erfelijkheid, overgewicht, ouderdom en stress spelen een rol bij diabetes.

Er bestaan twee soorten diabetes:

Diabetes type 1
Bij diabetes type 1 werkt de alvleesklier niet, dan moet iemand dagelijks insuline spuiten. Deze soort komt vooral voor bij mensen onder de 30 jaar. Door zelf insuline te spuiten en de bloedsuikergehaltes te controleren, kunt u voeding en medicatie goed op elkaar afstellen.

Diabetes type 2
Deze vorm van diabetes komt vooral voor bij ouderen en mensen met overgewicht. Hierbij maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of de cellen reageren minder goed op de insuline. Afvallen is dan ook de eerste stap. Door medicatie te gebruiken kan de alvleesklier weer goed werken, waardoor de cellen weer gaan reageren. Deze medicatie wordt altijd voorgeschreven  door de huisarts.

Bij zowel hoge als lage bloedsuikerwaarden ontstaan er klachten, deze klachten zijn:

Te hoge bloedsuikerwaardes Te lage bloedsuikerwaardes
Veel   plassen Wazig zien
Droge tong Zweten
Veel dorst Hoofdpijn
Jeuk Honger
Slaperigheid Moeheid

Te hoge bloedsuikerwaarden worden ook wel ‘hyper’ genoemd en te lage bloedsuikerwaarden ‘hypo’.

Bloedsuikerwaarde
De bloedsuikerwaarde wordt gemeten door middel van een bloedonderzoek, hiervoor geldt dat u nuchter moet zijn. Nuchter betekent dat er in de voorgaande 8 uur (voor het prikken) niets is gegeten of gedronken. Niet nuchter houdt in dat er de voorgaande 2 uur niets is gegeten of gedronken. De hoeveelheid bloedsuikers (glucose) in het bloed wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l).

Bloedsuikerwaarde
Normaal glucose   nuchter <6,1 mmol/l
glucose   niet nuchter <7,8 mmol/l
Diabetes   mellitus glucose   nuchter >6,9 mmol/l
glucose   niet nuchter >11,0 mmol/l

Bron: NHG

Naast de bloedsuikerwaarde wordt er ook naar de gemiddelde bloedsuikerwaarde gekeken van de afgelopen twee tot drie maanden. Zo kan worden bepaald of de bloedsuikers op lange termijn goed gebleven zijn. Dit wordt ook wel HbA1c genoemd. HbA1c wordt ook door middel van bloedonderzoek gemeten. Een goede HbA1c-waarde is lager dan 53 mmol/mol.

Rol van de diëtist
De behandeling van uw diabetes is erop gericht de hoeveelheid glucose in het bloed binnen normale grenzen te houden. De diëtist van MediCor Gezondheidszorg zal u dan ook een voedingsadvies op maat geven. Het voedingsadvies is gebaseerd op een gezonde voeding en eventueel in combinatie met medicatie.